mandag den 7. december 2009

You're primeminister is cool!

- det var hvad Sarah fra USA udbrød, da vi tidligere i dag forlod et pressemøde med Lars Løkke Rasmussen. Jeg må da også indrømme at han fik fremlagt Danmarks indsats på klimaområdet på meget overbevisende vis. Faktisk fik han det til at lyde som om vi danskere er de rene klima-engle og har været det altid. Tja...

Statsministeren er ikke den eneste kendis vi har mødt i dag, på åbningsdagen for COP 15. Vi har også snakket med musikeren Angelique Kidjo der gav koncert i Parken her til aften. Hun holdt en brandtale om klimaforandringernes konsekvenser i ulandende og hvordan musik kan spille en rolle i den sag. Det var vand på min mølle! Hvis I tror hun er en ukendt afrikansk musiker, klik venligst her og genopdag den fantastiske "Agolo, agolo, agolo, agolo"-sang fra de gamle Gaio-reklamer.


Senere på dagen havde vi den ære at møde Wangari Maathai, der har vundet Nobels fredspris for hendes arbejde med at plante træer og kæmpe for demokrati og menneskerettigheder i Kenya. Og som en ægte fredspris-vinder har hun selvfølgelig også siddet i fængsel. WAGGGS har engang givet hende en pris ("Global Citizen Award") og derfor skulle vi lige have en "photo opportunity" med hende.

Hun deltog i Lars Løkkes pressekonference ligesom Kumi Naidoo, der er den øverste leder af Greenpeace. I en alder af 15 blev han aktivist i den sydafrikanske frihedskamp og dag står han får "Tck Tck Tck"-kampagnen, som jeg håber I har hørt om. Han var imponerende veltalende og sagde blandt andet: "If the politicians won't agree on a fair, ambitious and binding climate deal now, this will be remembered as "Flopenhagen" instead of "Hopenhagen."

Lederen af Greenpeace trykker hænder med Hr. Løkke efter at have overrakt ham en symbolsk figur bygget af Lego.

Noget af det der gjorde mest indtryk ved pressemødet (ud over at sidde klods op og ned af manden der styrer vores land og andre vigtige personer) var da Axam - en 16 dreng fra Maldiverne, klædt i et lidt for stort jakkesæt, stillede sig op på podiet foran alle spidserne og holdt en hel fantastisk tale. Hans historie om hvordan hans land, der ligger kun 1 meter over havoverfladen, er ved at forsvinde i havet, fik vist alle i salen til at synke en klump. Hvis ikke en dreng, der skal vokse op på en ø, der er ved at forsvinde i havet gør indtryk på politkerne, ved jeg ikke hvad der gør. Forresten har Maldivernes præsident besluttet at de skal være verdens første CO2-neutrale land. Godt nok udgør deres CO2-udslip kun 0,001% af verdens samlede, men - "you have to practice what you preach!"

Hvis jeg skal opsumere denne første dag på COP15 vil jeg sige, at vores delegation kom godt fra start. Vi stillede masser af spørgsmål til alle de pressekonferencer vi kunne nå at tage til, og har allerede kontakt til medier fra flere lande. Vores mål er, at folk om 14 dage skal have mødt os så ofte, at de efterhånden er trætte af at høre "de der pigespejdere med blå og gule tørklæder" snakke om hvordan klimaforandringerne rammer piger og kvinder hårdest.

Prisca viser flaget.


Mirna og Johanna blogger hjem til Bolovia og Frankrig.