lørdag den 5. december 2009

Hvor gammel er du i 2050?


Klimavenlig rådhusplads: Til højre en kæmpe globus, der vha. lys skal vise hvordan det går med forhandlingerne i Bella Centeret. Til venstre det traditionelle juletræ - i år oplyst vha. motionscykler.

I dag har været en vanvittig dag - klima-diskussioner fra vi stod op kl. 6 i morges og indtil nu, er godt stykke over midnat. De garvede folk i branchen, dvs. dem der har været til masser af COP's, siger at dette kun er en smagsprøve på det vanvid der venter os på mandag, når det rigtige topmøde begynder. Der vil være hundredevis af møder i Bella Centeret, hundredevis af events i byen, tusindvis af journalister og ufatteligt mange ting at forholde sig til og forsøge at forstå. I løbet af de 14 dage topmødet varer bliver det bare vildere og vildere, i takt med at flere og flere vigtige folk ankommer til forhandlingerne. Det hele kulminerer fredag den 18. december når statslederne er ankommet og alle skal blive enige om en aftale - hvilket sikkert først sker ud på morgenen lørdag den 19.

Og hvordan overlever man så alt dette?
Det fik vi nogle af svarene på, da vi i dag var til Conference of the Youth i Store Kannikestræde sammen med 500 andre unge der brænder for klima. Vi bliver i alt 2000 mennesker i "The International Youth Climate Movement" og vi planlægger at stå sammen, for at få politikkerne og omverdenen til at lytte til os. Vores bedste kort er at vi er unge - og at det derfor er vores fremtid de grå herrer snart begynder at forhandle om. "How old are you in 2050?" står der skrevet på ryggene af flere af de ungdomsdelegerede, og det burde man nok spørge politikkerne om noget oftere.

I min overbelastede hjerne husker jeg i dette øjeblik forsvindende lidt af alt det jeg har lært om FN-forhandlinger, Kyoto-protokoller og ETS-aftaler i dag. Men jeg husker dog tydeligt dagens aller første oplevelse: Da vi blev præsenteret for tre unge klima-entusiaster, der har fastet siden de indledende forhandlinger i Barcelona. Det er 30 dage!!! De så altså også trætte ud...



Lige så snart de unge ankom til København var der fælles-dans og kampråb i gaderne...