mandag den 14. december 2009

Julen er gavernes fest..


Hvad vil du helst, når du går tur på Kongens Nytorv: Shoppe julegaver i Magasin, eller se de barske realiteter i øjnene, med udstillingen "100 steder du skal se, før de forvinder"?

Der er da ikke noget bedre, end at slentre ned ad Strøget på en frostkold december-aften. Et tæppe af juletræskæder funkler over dit hoved og duften af æbleskiver rammer dine næsebor, mens en østeuropæisk musikant forsøger sig med et par danske julesalmer i nærheden. Glade mennesker i hundrevis passerer tæt forbi dig, og de smiler, mens de kæmper med bæreposer, ønskelister og brændte mandler i kindtænderne. Så er det atter jul!

På den anden side er der heller ikke noget være. For den årlige juleshopping er om noget et billede på vores forbrugskultur i den vestlige verden. En forbrugskultur, der har en stor del af ansvaret for de klimaforandringer vi i dag står overfor.

Er I godt klar over, at hvis alle mennesker i verden havde lige så højt et forbrug som os i Europa, ville det kræve fire planeter! Og hvis vi alle vil op på amerikanernes niveau kræver det seks! Venner, vi har ikke seks planeter...

Bella Centeret på bristepunktet
Ud over at filosofere over Strøgets symbolik, har jeg brugt dagen i dag på at stå i kø udenfor Bella Centeret. Vi nærmer os konferencens afgørende afslutning, og det har fået antallet af deltagere til at eksplodere. I dag kunne man risikere at stå i kø i fire iskolde timer, for at få adgang.

Der er på forhånd akkrediteret næsten 40.000 mennesker til konferencen, men Bella Centeret kan kun huse 15.000. Derfor er der fra i morgen begrænset adgang for NGO'er og det bliver indskærpet hver dag, så der stort set ingen adgang er for NGO'er på fredag, når det hele kulminerer. Det vil sige at civilsamfundet bliver lukket ude fra forhandlingerne i det allermest afgørende øjeblik. Umiddelbart ikke særlig demokratisk, men FN undskylder sig med, at de også skærer i de politiske delegationer. Så lærte man det - lad være at invitere 40.000 gæster, når du kun kan dække til 15.000.

Resten af ugen bliver et stort logistisk puslespil, hvor vi skal forsøge at fortsætte vores lobby-aktiviteter, selvom nogle er uden for murene og andre er inden for. Vi regner med at invadere diverse kollegier, hoteller og foreningslokaler i byen og ellers kommunikere via Skype. Man må jo tage det som en udfordring :)


Dette er hvad der er tilbage af WWF's store is-isbjørn, efter en uge i det milde danske vinterklima. Makabert!

1 kommentar:

  1. Hej Julie
    Meget spændende at læse om dine oplevelser, overvejelser og tanker omkring det hele. Jeg har tænkt meget på jer - og alt det der sker.
    Jeg håber jeg snart får mulighed for at høre mere om det.
    Kh
    Charlotte Hjorth
    International Commisioner
    De grønne pigespejdere

    SvarSlet